wereldmissiemaand 2018 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Secretaris   

   

 foto missio-def 2018     MOV: 20-21 Oktober wereldmissiezondag 2018

MISSIO Wereldmissiezondag 2018: Ethiopië.

 

Een oprecht hart wordt altijd beantwoord

In de Wereldmissiemaand oktober besteedt Missio Pauselijke Missiewerken dit jaar aandacht aan de katholieke gelovigen in Ethiopië.


 

 

 

Aandacht voor Ethiopië in Wereldmissiemaand

 

In de Wereldmissiemaand oktober staan dit jaar de katholieke geloofsgemeenschappen in Ethiopië centraal. Oktober is van oudsher de Missiemaand. Via de organisatie Missio (Pauselijke Missiewerken) worden alle parochies gevraagd solidair te zijn met gelovigen elders in de wereld. We horen immers allemaal bij dezelfde kerk.

foto missio-def 2018

 

In het weekeinde van 20 en 21 oktober is het Wereldmissiedag. Het is de bedoeling dat dit weekeinde in alle kerken voor Missio wordt gecollecteerd. Dit jaar wordt daarvoor de blik gericht op Ethiopië: de wieg van de mensheid, land van koffie en het geboorteland van de koningin van Sheba. Ondanks modernisering en een groeiende economie behoort Ethiopië nog altijd tot een van de armste landen van de wereld. In het tot voor kort autoritair bestuurde land zorgen etnische conflicten voor toenemende spanningen. Desondanks biedt Ethiopië onderdak aan vele duizenden vluchtelingen.

 

Met psalmtekst “God is ons een toevlucht en een sterkte” (Psalm 46). Laat Missio ons kennis met het pastorale werk van de katholieke kerk in Ethiopië. Minder dan één procent van de bevolking is er katholiek. De meeste Ethiopiërs behoren tot Ethiopische koptische kerk. Maar de kleine katholieke gemeenschappen verzetten veel werk. In de Wereldmissiemaand ondersteunt Missio hun werk.

Ethiopië heeft een bijzondere geschiedenis en een rijke cultuur, maar is nog steeds een van de armste landen ter wereld. Het is grotendeels afhankelijk van de landbouw. Als enige land in Afrika is Ethiopië nooit gekoloniseerd geweest (afgezien van een vijf jaar durende bezetting door Mussolini). Daardoor heeft het zich op heel eigen wijze kunnen ontwikkelen. Maar liefst zeven plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Zoals Axum, de oudste stad en de rotskerken van Lalibela. Volgens sommigen is Ethiopië de wieg van de mensheid. Hier werd in 1974 het skelet van de oudste bekende mens (“Lucy”) gevonden. De laatste keizer, Haile Selassie, werd in 1974 afgezet. Van 1974 tot 1991 was Ethiopië een communistische staat. Sindsdien is het een republiek.

Het tot voor kort autocratisch bestuurde land bevindt zich op dit moment in een hoopvolle en spannende ontwikkeling. In maart van dit jaar werd Abiy Ahmed verkozen tot premier en hij brengt vele hervormingen tot stand. Hij heeft duizenden dissidente Ethiopiërs vrijgelaten uit de gevangenissen. Ook is hij bereid een eind te maken aan het jarenlange conflict met Eritrea. Het vredesakkoord is door beiden ondertekend en dat betekent dat de oorlog tussen beide landen officieel voorbij is. Behalve hoopvol is het ook spannend. Er is al een aanslag gepleegd op de nieuwe premier.

 

 

 

Laatst aangepast op vrijdag 05 oktober 2018 10:07